In English
2018-05-24

Kaimaranen från KTH - morgondagens vision för miljövänlig pendling i skärgården

KTH premiärvisar i morgon torsdag sin Kaimaran vid Nacka Strand i Stockholm. Kaimaranen är en snabb och miljövänlig enmansfarkost för skärgårdsbor. Projektet har stötts aktivt av Generic som ett lovande innovationsprojekt i gränssnittet mellan teknologi och design.

Kaimaranen är ett resultat av ett samarbete mellan KTH:s avdelning för Marina System och Lätta Konstruktioner samt Konstfacks industridesign. Målet var att skapa en miljövänlig vattenburen pendlingsfarkost för Stockholms innerskärgård som en helhetslösning för enmanspendling.

– Kaimaran-projektet är ett fantastiskt exempel på när höga miljömål möter innovativ konstruktion och design. Idén är kanske lite för tidig men definitivt intressant för alla urbana miljöer med mycket vatten som exempelvis Stockholm, säger Hans Nilsson, VD för Generic Sweden. Projektet är ett utmärkt exempel på vårt eget arbetssätt – från vision till verklighet. Studenternas arbetssätt går hand i hand med vår egen utvecklingsmetodik.

Målen för projektet har varit högt satta. Pendling med Kaimaranen skall vara ett realistiskt alternativ till att sitta i bilköer från Värmdö eller Vaxholm. Farkosten skulle dessutom svara mot högt satta miljömål med en bränsleförbrukning på endast 0,1 liter/NM vilket ungefär motsvarar sträckan Nacka Strand – Waxholm t/r på 1 liter. För att ytterligare stärka miljöprofilen används etanol som bränsle.

– Målet kan man säga var att skapa en moped för sjön, säger Christian Lindeen, en av konstruktörerna från KTH. Vår farkost skulle bli snabb, smart och enkel jämfört med de traditionella alternativen bil, buss eller färja.

– Vi uppskattar kopplingen mellan näringsliv och högskola, säger Jakob Kuttenkeuler, lektor och ansvarig för Marina System på KTH. Samverkan med innovations- och forskningsföretag tillför en nerv i undervisningen som är svår att få om vi sitter instängda i en sal för oss själva.

Premiärturen och demonstrationen av Kaimaranen sker vid Nacka Strand torsdag den 10 maj kl 15.00. KTH:s rektor Anders Flodström kommer att närvara liksom representanter från projekt-gruppen och Generic.

 

För ytterligare information och frågor, kontakta:

Michael Ekman tel: 08–601 38 00, e-post: michael.ekman@generic.se


Om Generic Sweden:

IT- och telekomgruppen Generic Sweden levererar system för verksamhetskritisk kommunikation till kunder med behov av extrem tillförlitlighet. Konsultverksamheten erbjuder högkvalitativa tjänster och lösningar för lednings- och kommunikationssystem till bl. a. Försvaret, myndigheter, sjukvården, industrin samt bank- och finanssektorn. Telekomoperatören Generic Mobile är specialiserad på meddelandetjänster för kritiska miljöer och driver bl.a. meddelandetjänsten Minicall och SMS i fasta nätet. Företaget har även en unik licens för mobil data- och talkommunikation som möjliggör mobilt bredband med hög dataöverföringshastighet. Generic-gruppen, med 170 anställda, omsatte 219 MSEK under 2006. Bolagets aktie är sedan oktober 2006 noterad på NGM Equity, med kortnamnet GENI.